Dilana Rocks (ZA) – Zaal Reünie Geleen (NL)

Dilana wordt geboren als “Dilana Jansen van Vuren” en opgevoed door haar moeder, de operazangeres en actrice Dina Smith. Haar achternaam verandert in ‘Smith’ rond haar tweede levensjaar, als haar moeder trouwt met haar stiefvader, die haar adopteert. In haar jeugd geeft ze optredens in en rond Pretoria en Johannesburg. Wanneer ze zestien is, begint ze de groep Wozani. Met de single “Dancing in the moonlight” staat de groep zes weken op nummer 1 in de Zuid-Afrikaanse hitparade.
In 1996 verhuist Dilana naar de Nederlandse stad Emmen en vormt met een nieuwe groep muzikanten de groep Caz. In drie jaar tijd treedt ze zo’n 500 keer met de band op en verkopen ze 12.000 demo-tapes. Het is 1997 als Nederland voor het eerst kennis maakte met Dilana Smith. Als frontvrouw van de band CAZMELION met haar krachtige stemgeluid en haar keuze van cover repertoire werd deze band een enorm succes. Overal zorgde de groep voor een zeer enthousiast publiek in uitverkochte zalen door heel de Benelux.
In mei 1999 belt producer Erwin Musper haar op met de vraag of ze een duet wil opnemen met Jan Koster. Begin 2000 brengt ze onder haar eigen naam Dilana Smith het album “Wonderfool” uit. Het album bezorgde haar drie hitsingles; “Breakfast in Central Park”, “Do You Now” en “To All Planets”. Haar naam was gemaakt in Nederland maar haar toenmalige echtgenoot wilde weer in zijn thuisland Amerika wonen en Dilana besloot met hem mee te gaan. In de Verenigde Staten moest zij weer onderaan beginnen. Eerst in de muziekcafés en daarna in de belangrijke clubs.
In de zomer van 2000 treedt Dilana met Nederlandse artiesten op tijdens de Olympische Spelen in Sydney. In 2001 maakt ze vervolgens een tournee door Nederland in het kader van de Marlboro Flashback Tours, waarbij zij nummers speelt van “Skunk Anansie”. Ondertussen werd door haar platenmaatschappij het jaar 1975 als geboortedatum aangehouden, omdat men dacht dat haar kansen in de muziekwereld zo gunstiger werden. Later in 2001 zingt Dilana de titelsong van de film “Soul Assassin”.
Ondanks een eigen fanclub die 7000 leden telt en het uitgroeien tot een graag geziene artieste op popfestivals, verdwijnt Dilana na 2002 uit de spotlights. Pas in 2006 duikt ze weer op als ze meedoet aan het Amerikaanse programma Rock Star: “Supernova”. Ze eindigt hier als tweede en maakt aan het eind van 2006 een tournee door de Verenigde Staten. Ze brengt enkele covers uit zoals “Roxanne” en “Killer Queen” en neemt een duet op met Gilby Clarke van Guns N’ Roses. Met het nummer Roxanne treedt ze op bij The Ellen DeGeneres Show. In 2009 wordt haar album Inside Out digitaal uitgebracht. Vervolgens schrijft ze de muziek voor de film Angel Camouflaged, waarin zij zelf een hoofdrol speelt.
In 2006 nam zij deel aan het Amerikaanse tv programma “Rockstar Supernova”. Meer dan 25.000 deelnemers namen het tegen elkaar op terwijl de juryleden Mötley Crüe, Metallica, Guns ‘N Roses en The Red Hot Chili Peppers voor de beoordelingen zorgden. Uiteindelijk werd Dilana 2e in dit programma. Haar naam was op dat moment ook gemaakt in heel Amerika. Zij verzorgde toen voorprogramma’s van Joe Cocker, Beth Hart en Aerosmith.
In 2013 keert Dilana terug naar Nederland om haar derde album Beautiful monster te promoten. Sindsdien treedt ze weer regelmatig in Nederland op, vooral in kleine plaatsen en zalen. In 2016 neemt ze deel aan The voice of Holland.
Sinds een aantal jaren heeft Dilana weer een band in Nederland waarmee zij optredens verzorgt in binnen- en buitenland. Momenteel met haar show Dilana Rocks.
Dilana Rocks als nooit tevoren!