Skunk Anansie (UK) – E Werk Cologne (D)

Skunk Anansie, een Britse band die werd opgericht in februari 1994 en bestaat uit Skin (Deborah Anne Dyer), Cass (Richard Keith Lewis), Ace (Martin Ivor Kent) en Mark Richardson.
De eerste single die uitkwam was “Selling Jesus, maar het succes daarvan bleef beperkt tot de undergroundscene. Skunk Anansie behaalde het eerste succes met het nummer “Little Baby Swastikka”. BBC Radio 1 FM pikte het nummer op en gooide het in de hoge rotatie van de playlist. Daarna volgde het album “Paranoid & Sunburnt” en het grote hitsucces kwam er. Er volgden nog twee andere albums. Totaal werden van die drie albums over de hele wereld vier miljoen exemplaren verkocht. In 2001 kwam de groep tot de beslissing dat ze niet verder konden gaan – met name doordat Skin graag meer haar eigen gang wilde gaan – en de groep ging uit elkaar.

Mark Richardson gaf in november 2008 in een interview aan dat de band plannen had voor een “Best of”-album, alsmede nieuw materiaal. Op 9 oktober 2009 startte de Greatest Hits -tour in de Ancienne Belgique in Brussel. Het was de eerste officiële tour in negen jaar. Een Greatest Hits” album, “Smashes and Trashes”, was released  op 2 November 2009. Op 8 en 9 november 2009 stond Skunk Anansie in Paradiso in Amsterdam en op zondag 30 mei 2010 op Pinkpop in Landgraaf.
Hun vijfde album “Wonderlustre” werd internationaal uitgebracht op 13 september 2010 en in de top 10 geplaatst in hitlijsten in heel Europa, waaronder in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Polen. Op 12 juni 2011 trad de band op in een openlucht “Rock over Volga” in Samara, Rusland. De uitvoering was uitzonderlijk goed geaccepteerd. De band verscheen ook op vrijdag 12 augustus op het Sziget Festival in Boedapest, Hongarije, waarbij ze een  mix van hits en nieuw materiaal speelden.
Op Pukkelpop in België op 18 augustus 2011 vond er een tragedie plaats op het ogenblik dat Skunk Anansie op het podium stond. Terwijl de band optrad raakte een tornado het festivalterrein en zowel artiesten als toeschouwers moesten rennen voor hun leven. Vijf doden en verschillende gewonden was de trieste balans van de dag. Zangeres Skin beschreef het incident als de meest angstaanjagende van haar leven.
Op 11 juni 2012 onthulde Skunk Anansie de titel voor hun vijfde studioalbum: “Black Traffic”. Dat werd opgenomen in Londen en geproduceerd door Skunk Anansie en Chris Sheldon. Het werd uitgebracht in september 2012 en gemixt door Jeremy Wheatley en Adrian Bushby. Dat werd dan de eerste onafhankelijke release van de band onder hun eigen label.
In september 2013 bracht de band hun zevende album uit, “An acoustic Skunk Anansie – Live in London”, dat in april van dat jaar live in Cadogan Hall werd opgenomen. Het album werd ook uitgebracht als een live-dvd en werd door de band omschreven als ‘een familie-affaire’ omdat Skin’s oude schrijfpartner Len Arran op gitaar en Erika Footman, de vrouw van Mark op backing vocals, percussion en toetsen er aan mee werkten.
Op 15 januari 2016 bracht Skunk Anansie hun achtste album “Anarchytecture” uit, met een Europese tournee in februari en maart 2017.
In januari van dit jaar brachten ze hun eerste live album uit “25Live @ 25” ter gelegenheid van hun 25 jarige bestaan. Momenteel zijn ze bezig aan een tournee waar ze op 15 locaties in West Europa optreden.